KOTEK 2 -hanke on järjestänyt vuosina 2012-2013 tekijänoikeuskoulutusta oppilaitoksiin ja opettajille. Hanke kerää päättyessään tietoa järjestetyn koulutuksen vaikutuksista. Jos olet osallistunut tähän koulutukseen (vaikkapa vain jälkikäteen luentotallenteen katsomalla), arvostaisimme, jos voisit käyttää muutaman minuutin oheiseen lyhyeen vaikuttavuuskyselyyn vastaamiseen. Pienenä palkkiona vastaamisesta voit samalla esittää itseäsi kenties askarruttavan tekijänoikeuspulman, johon KOTEK-hankkeen asiantuntijat pyrkivät vastaamaan viipymättä. https://docs.google.com/forms/d/1dfjhdX8Jty9VJ5nWMNNR5s_6nEYKdGBrYRK47OWslno/viewform KOTEK-hankkeen puolesta monet kiitokset jo etukäteen!
Wikikirjastoon tehdään syksyllä 2012 - keväällä 2013 vertaistuotantona opas virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden käyttöön. Projektiblogissa tiedotetaan työskentelyn etenemisestä sekä projektin ydinryhmälle että kaikille kiinnostuneille. Opas tuotetaan ESR-rahoitteisessa Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin (AVO2) -hankkeessa.
tiistai 28. toukokuuta 2013
Virtuaalimaailmojan ja lisätyn todellisuuden tekijänoikeusasiat -verkkoluennolle osallistuneet tai sen myöhemmin tallenteena katselleet huomio!
maanantai 4. maaliskuuta 2013
28.2.2013 verkkopalaverin muistio
Julian alustuksen jälkeen kävimme läpi kirjan kirjoittamiseen liittyviä asioita. Kävin itse läpi wikikirjan kokonaisuudessaan ja tein listauksen niistä osioista, joista puuttuu tekstit vielä kokonaan tai lähes kokonaan. Niiden valmiiksisaattamiseen tulisi kiinnittää nyt erityistä huomiota, jotta wikikirjan painetussa versiossa olisi kaikkia keskeisiä asioita käsitelty edes alustavasti. Se kannattaa muistaa, että kirjan ei tarvitse olla täysin valmis vielä nyt keväällä 2013 :) Alla sama kooste jonka kävimme läpi, ja tuossa vähän myös mainintoja siitä keneltä näissä panosta tarvitaan (tai ketkä ovat jo lupautuneet näihin vielä tyhjiin osioihin sisältöjä tuottamaan):
Johdanto-luku
Miksi virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä? -aliluku:
Tähän jokainen kirjoittaja voi lisätä omia näkemyksiään siitä, miksi heidän mielestään virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä ja miksi / mitä jokaisen olisi hyvä niistä tietää. Eli lukijan motivointi tässä keskeinen juttu. Viimeinen virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuutta luotaava luku on hyvä linkittää tähän ajatuksellisesti.
Miten virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus sijoittuvat teknologiakentällä? -aliluku:
Tähän hieman katsausta näiden teknologioiden historiaan ja sijoittumiseen teknologiakentällä. Anna-Kaisa on työstämässä historia-osiota, itse voin kirjoitella ainakin lisätyn todellisuuden sijoittumisesta teknologiakentälle. Sen jälkeen muut saavat mielellään täydentää, erityisesti tuota virtuaalimaailmapuolta.
Virtuaali-identiteetti -aliluku:
Anna-Kaisa kirjoittelee.
Virtuaalimaailmat-luku
Eri virtuaalimaailmoja -aliluku:
Second Lifesta löytyy jo paljon tekstiä. Koulutuskeskus Salpaus / Adusal ovat toimittaneet minulle aineistoa, jonka siirrän realXtendiä koskevaan osioon, Salpaus / Adusal voivat vielä viilata sisältöä kun se saadaan wikikirjaan. Avoimen lähdekoodin virtuaalimaailmoista Yrjö voisi kirjoitella työn alla olevaan benchmarkkausraporttiin liittyen jotain, jos vain aikataulullisesti ennättää. Pitää sitten jättää tyngäksi muut virtuaalimaailmat ja pois painetusta versiosta, jos niistä ei saada tekstiä.
Virtuaalimaailmojen käytön vaatimukset -aliluku:
Tähän voisi myös olla hyvä saada täydennystä, myös realXtendin osalta. Ihan sellaista peruskäyttäjää kiinnostavaa asiaa eli mitä heillä täytyy olla jotta virtuaalimaailmojen käyttö sujuu. Myös muita kuin teknisiä vaatimuksia, eli millä mielellä kannattaa lähteä näihin tutustumaan.
Miten sisältöjen tuottaminen virtuaalimaailmoihin tapahtuu -aliluku:
Tähän olisi hyvä saada myös vaikkapa realXtendistä tekstiä, katsotaan josko Salpauksen / Adusalin dokkarista löytyisi myös tähän aineistoa, eli voin aloittaa, pyydän heitä itseään tarkistamaan ja tekemään lisäyksiä jos on tarpeen.
Virtuaalimaailmojen käyttöä ohjaavat sopimukset ja säännöt -aliluku:
Anna-Kaisa - löytyykö sinulta näihin myös (vrt. lisätyn todellisuuden osion vastaava luku) aineistoa? Vai tarvitaanko apuvoimia, Tarmon verkkoalustuksen pohjalta varmasti saisi jotakin myös tähän, Tarmoa voisi myös pyytää lyhyesti kirjoittamaan jos on tarpeen (voin kysyä).
Virtuaalimaailmojen sisältöjen laatu -aliluku:
Tähän voisi kirjoitella ainakin käyttäjälähtöisen suunnittelun ja käytettävyyden näkökulmasta - te ketkä olette virtuaalimaailmoihin perehtyneet, kirjoitatteko edes lyhyesti jotain aloitusta. Kysyn myös AVO2-hankkeen laatuosion toteuttajilta, josko heillä olisi tähän jotakin annettavaa.
Lisätty todellisuus -luku
Lisätyn todellisuuden käyttöä ohjaavat sopimukset ja säännöt -aliluku:
Anna-Kaisalta löytyy tähän aineistoa, vastaavasti kuin virtuaalimaailmojen osalta voisi Tarmon verkkoalustuksen pohjalta kirjoitella jotakin ja Tarmolta kysellä pientä panosta (kysyn itse).
Lisätyn todellisuuden sisältöjen laatu -aliluku:
Sama juttu kuin virtuaalimaailmat-pääluvun vastaavan aliluvun osalta. Me lisätyn todellisuuden parissa toimivat varmasti saamme jotakin tähän itsekin aikaan, mutta kysytään vielä AVO2-hankkeen laatuosion toteuttajilta apua.
Virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuus -luku
Tämä on vielä tyhjillään - tulevaisuutta luotaava luku, jossa käsitellään myös teknologioiden konvergenssia. Aducaten toimijoilta voisi vielä kysellä, alustavasti puhuttukin että heiltä saattaisi jotain löytyä tähän. Linkittyminen Johdanto-luvun alilukuun, jossa motivoidaan lukijaa kysymyksillä siitä, miksi ja mitä jokaisen tulisi tietää virtuaalimaailmoista ja lisätystä todellisuudesta.
Sanasto-luku
Tarvitsee vielä täydennystä - kuten Pauliina aikaisemmin ehdotti, aihealuetta tuntemattomia voisi pyytää lukemaan tekstiä ja pyytää heitä listaamaan asioita, jotka eivät termeinä heille avaudu.
Kirjallisuutta-luku
Olisi hyvä, jos ainakin keskeisiä ja hyviä jatkolukemislinkkejä ja -vinkkejä voisi tähän koostaa, kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikenkattavaa kirjallisuuslistaa on ehkä vähän turha toteuttaa koska vaatisi jatkuvaa ylläpitoa. Kunkin luvun yhteyteen tulee viitteet sen sivun kirjallisuusviitteisiin erikseen.
Käyn vielä läpi nämä pääluvut siten, että pilkon niitä omiksi aliluvuikseen erillisille sivuille sen mukaan, miten paljon mikäkin aliluku sisältää asiaa. Niitä voi myöhemminkin siirrellä omiksi aliluvuikseen, vaikkei vielä tässä vaiheessa niin tehtäisiin.
Case-kuvauksia sivuille, joihin on linkit kirjan pääsivulla (Tutustu kokemuksiin...) ihan alussa, voi jokainen pyydellä myös lähipiiristään, jos tiedätte, että potentiaalisia kirjoittajia löytyy kenellä on näistä kokemusta. Virtuaalimaailmoista pari case-kuvausta onkin jo kirjoitettu. Itse kirjoitan ainakin yhden lisätyn todellisuuden casen.
Kuvien osalta vielä - lisäilkää niitä kirjaan. Tapahtuu siten, että kun olette kirjautuneet Wikikirjastoon, vasemmasta navigointipalkista löytyy kohta Työkalut, ja sen alta Tallenna tiedosto -linkki. Tiedoston lisääminen on varsin yksinkertaista, haette lisättävän tiedoston omalta koneeltanne selaamalla ja annatte sille kuvaustekstin. Mahdollisimman kuvaava :) Tuolla tiedoston lisäämissivulla on myös mainittu, mitkä tiedostomuodot kelpaavat. Valitkaa lisenssiksi mieluusti CC-BY-SA, olemme AVO2-hankkeessa pyrkineet tällä lisenssillä lisensoimaan tiedostot. Tiedoston lisäämissivulla on myös ohjeet siitä, miten kuvat saa lisättyä osaksi tekstiä. Mallia voi ottaa myös aikaisemmista wikikirjoista (lähinnä etusivuilla on kuvia).
Oli puhetta myös palautteen keruusta oppaan valmistumisen loppusuoralla. Tein kyselypohjan, josta toivoisin kommentteja - kommentit voi laittaa esim. tämän blogin kommentit-osioon. Vastaavaa kyselyä olemme hyödyntäneet myös aikaisempien Viisautta-wikikirjojen tuotannossa. Hankaluutena tässä lienee se, että aikaa saada palautetta ei ole kamalan paljon, mutta toisaalta tuota kyselyä ei ehkä kannata laittaa jakeluun ennen kuin opas on melko valmis (eli ei olisi ainakaan kamalasti tyhjiä osioita kuten nyt on tilanne). Laitoin tuohon kyselyyn määräpäiväksi 22.3., jotta palautteet ehtii vielä hyödyntää, kysely kannattaisi ehkä laittaa liikkeelleä tuossa 18.3. eli viikko olisi aikaa kerätä palautetta. Laitan tästä kyselyn laittamisesta liikkkeelle vielä viestiä teille ensi viikon lopulla. Linkkiä voi siis jakaa sitten vapaasti.
Painoaikatalusta sen verran, että olen nyt käynyt läpi saadut tarjoukset ja painotalo on valittu, ja aikataulu on sellainen, että mikäli taitto tehdään omin voimin, riittää että aineisto on painossa 2.4., jos taas teetämme taiton myös painossa, aineisto tulee toimittaa 25.3. aamulla. Pyrin siihen, että taitto saataisiin tehtyä omin voimin, niin saamme näin hieman lisäaikaa, mutta ilmoittelen ensi viikon aikana miten käy. Käytännössä wikikirjan tulisi kuitenkin olla "valmis" 22.3. klo 12:00, jotta ehdin ottaa sen ulos raakamuodossa wikikirjastosta taittoa varten ja käydä läpi, jos taitto teetetään ulkopuolisella (jos taitto tehdään itse niin sitten riittänee seuraavan viikon alku, esim. 26.3. klo 12:00).
Aikataulutetaan vielä yksi verkkotapaaminen ennen kirjan valmistumista - tässä linkki Doodle-kyselyyn. Vastauksia toivon viimeistään keskiviikkona 6.3.2013. Annan vain kaksi aikavaihtoehtoa, koska valitettavasti itsellänikin on kalenterissa huonosti vapaata, toisaalta myös pitää koettaa sijoittaa tuo verkkotapaaminen sillä tavoin, että vielä ehtii sen jälkeenkin tehdä jotain ennen kuin kirjan pitäisi olla valmis, jos tarpeita ilmenee.
perjantai 1. helmikuuta 2013
29.1.2013 verkkopalaverin muistio
Vuoden 2013 ensimmäinen verkkotyöskentelysessio järjestettiin 29.1.2013 Connect Prossa. Paikalla olivat lisäkseni Tuija, Pauliina ja Anna-Kaisa - myös aiheesta kiinnostunut Minna Senioriverkko-projektista tuli kuuntelemaan sessiotamme :)
Anna-Kaisa vieraili joulukuussa ICIS-konferenssissa ja osallistui siellä ARatICIS -osakonferenssiin, joka oli varsin pieni osa koko suurta konferenssia. Anna-Kaisa kertoili Orlandon konferenssin annista tiivistetysti (kuunneltavissa myös jälkikäteen tallenteesta). Yleisesti vaikutelmia olivat, että taloudellinen tuki kehitystoiminnalle on USAssa aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Konferenssissa oli katsottu SIGHT-lyhytelokuva. Lisäksi Anna-Kaisa vinkkasi String-sovelluksesta ja AugmenteDevin Augment-sovelluksesta, joita oli konferenssissa demottu. Augment-sovelluksen voi ladata maksutta Android- ja iOS-laitteisiin ja AugmenteDevin sivulta tulostaa markkereita eri koossa ja valita sovelluksesta ensin katsottavaksi halutun 3D-mallin ja sen jälkeen näyttää kameranäkymälle markkeria. Itse katselin juuri Eiffel-tornia työpöydälläni:
Kuulimme myös Tuijan kokemuksia Online Educa Berlinistä viime vuoden loppupuolelta - ne löytyvät samasta tallenteesta kuin Anna-Kaisan konferenssikokemuksetkin. Virtuaalimaailmojen osalta Tuijan mieleen oli jäänyt, että yritykset ovat vetäytyneet Second Lifesta, OpenSim sen sijaan tuntuu kiinnostavalta. Anna-Kaisa marraskuun verkkotapaamisessa mainitsikin OpenSimiin liittyen, että Kitely-niminen yritys tekee OpenSimiin halutunlaisia oppimisympäristöjä, joten teknistä osaamista ei opettajalla tarvitse olla.
Seuraavaksi teimme jälleen lyhyen katsauksen wikikirjan tilanteeseen. Itse lisäilin Johdanto-lukuun ennen palaveria pari aliotsikkoa - Miksi virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä? sekä Miten virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus sijoittuvat teknologiakentällä?. Nämä otsikot on tarkoitettu motivoimaan lukijaa ja luomaan heti kirjan alussa ymmärryksen siitä, mitä ja miksi kaikkien olisi hyvä tietää virtuaalimaailmoista ja lisätystä todellisuudesta eli miksi wikikirjaamme kannattaisi lukea. Lisäksi on hyvä tarjota katsaus näiden teknologioiden historiaan. Kirjan pääluvussa Virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuus sitten tarjotaankin katsaus tulevaan. Pelillisyys ja tekstiaineistoja visuaalisemmat videot ym. varmasti ovat tulevaisuudessa näkyvässä roolissa. Johdantoluvussa eikä tuossa tulevaisuutta käsittelevässä luvussa ole vielä kovin paljon tekstiä, joten niihin saisi panostaa tai kysellä aiheisiin paneutuneita henkilöitä tarjoamaan kirjoitusapua :) Virtuaalimaailmoja ja lisättyä todellisuutta käsittelevät pääluvut näyttävät etenevän hyvin, ja niihin saadaan kyllä sisältöjä omalla porukallamme varsin hyvin. Kuten jo aikaisemmin mainittu, jossain vaiheessa kyseiset luvut pilkotaan erillisillä sivuilla oleviksi aliluvuiksi, kunhan kokonaisrakenne selkiytyy.
Sanasto-osioon kaivataan lisää termejä, yksi hyvä tapa niiden lisäämiseen voisi olla luettaa kirjaa henkilöillä, joille aihealue ei ole niin tuttu, jolloin he voisivat nostaa esiin termejä, joita on tarpeen avata sanastossa. Muutoinkin kirjan luettaminen kirjoittajajoukon ulkopuolisilla on hyvä keino laadunvarmistuksenkin näkökulmasta - varmasti kirjoitusprojektin loppusuoralla olisi hyvä siis tämäkin wikikirja luetuttaa. Avuksi kommenttien antoon voidaan jälleen toteuttaa kysely (pohja aikaisempien wikikirjojen kirjoitusprosesseista onkin valmiina ja sen saa muokattua helposti käyttöön). Odotellaan kuitenkin vielä siihen yleispalautteen osalta, kun kirja on valmiimpi.
Tästä päästäänkin sujuvasti aikatauluasiaan kirjoittamisen osalta. Katselimme kalenteria silmälläpitäen ITK 2013 -konferenssia, jonne wikikirja olisi tavoitteena saada jakoon painettuna versiona. ITK järjestetään 10.-12.4.2013, joten kirja olisi hyvä saattaa painokuntoon viimeistään 25.3. maanantaiksi. En ole vielä kysellyt tarjouksia painotaloista enkä siis tarkoista aikavaatimuksista kirjan painamiselle tiedä, mutta muistelen aikaisempien wikikirjojen osalta, että pari viikkoa on riittänyt jos tilaamme taitonkin painotalolta (tuossa on sitten kyllä pääsiäinenkin välissä, eli se saattaa hieman hidastaa...). Pyrin pyytämään tarjouksia mahdollisimman pian ja samalla sopimaan kirjan toimittamisesta painoon, niin tiedämme ihan tarkan deadlinen. Meillä ehtii olla vielä muutama yhteinen työskentelysessio ennen kirjan toimittamista painoon. Helmikuun verkotapaamisen Doodle-kysely löytyy täältä ja vastauksia ajankohdan osalta toivon viimeistään torstaina 7.1. klo 15:00 mennessä, jonka jälkeen vahvistan ajankohdan. Maaliskuussa varmasti pidetään sitten vähintäänkin se yksi verkkotapaaminen tuossa viikkojen 11-12 tienoolla, mutta helmikuun verkkotapaamisessa voisimme jutella vielä siitäkin, haluaako kirjoittajaporukka, että järjestetään puolen päivän - työpäivän mittainen tapaaminen kirjan kirjoittamisen tiimoilta Tampereella. Aikaisemmissa wikikirjaproduktioissamme olemme näin tehneet. Mikäli pitäydymme loppuun asti vain verkkotapaamisissa, voi olla että meidän on tarpeen järjestää maaliskuussa parikin tapaamista (joista toinen voi olla pelkästään kirjoittamista varten).
Toinen tunti verkkotyöskentelysessiosta käytettiin sitten itse kirjoittamiseen. Kirjoittaa voi myös omalla koneellaan offline, jos se tuntuu helpommalta tavalta kuin kirjoittaa suoraan wikikirjaan. Wikikirjaston editori ei tosiaan ole välttämättä se paras työkalu kirjoittaa pidempiä pätkiä, vaikka siihenkin tottuu. Pääasia että jokainen löytää itselleen parhaiten soveltuvan tavan :) Mitä tulee kynnykseen julkaista omaa tekstiä keskeneräisenäkin, on sitten toinen asia. Itse olen aika matalalla kynnyksellä lähtenyt kirjoittelemaan Wikikirjastoon sillä ajatuksella, että muokkaan tekstin ulkoasua myöhemmin, alkuun on tärkeämpi saada tekstimassaa vaikka tajunnanvirtatyylilläkin :) Toisaalta omalla koneella offline-moodissa kirjoitellen saattaa saada kerralla valmiimpaa. Mikäli joku meidän ydinkirjoittajaryhmän ulkopuolinen sattuisi olemaan kiinnostunut tuottamaan kirjaan sisältöä, mutta kokee Wikikirjastoon kirjoittamisen teknisesti haastavana tai haluaisi mieluummin tuottaa valmista tekstiä itse omalla koneella wikikirjaamme siirrettäväksi, otamme kirjaan sopivia tekstejä - lyhyitäkin - mielellämme vastaan myös vaikkapa sähköpostitse. Niitä voi toimittaa minulle sähköpostitse (etunimi.Kalalahti ät uta.fi).
Kirjoitusterveisin, Joanna