perjantai 1. helmikuuta 2013

29.1.2013 verkkopalaverin muistio

Vuoden 2013 ensimmäinen verkkotyöskentelysessio järjestettiin 29.1.2013 Connect Prossa. Paikalla olivat lisäkseni Tuija, Pauliina ja Anna-Kaisa - myös aiheesta kiinnostunut Minna Senioriverkko-projektista tuli kuuntelemaan sessiotamme :)

Anna-Kaisa vieraili joulukuussa ICIS-konferenssissa ja osallistui siellä ARatICIS -osakonferenssiin, joka oli varsin pieni osa koko suurta konferenssia. Anna-Kaisa kertoili Orlandon konferenssin annista tiivistetysti (kuunneltavissa myös jälkikäteen tallenteesta). Yleisesti vaikutelmia olivat, että taloudellinen tuki kehitystoiminnalle on USAssa aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Konferenssissa oli katsottu SIGHT-lyhytelokuva. Lisäksi Anna-Kaisa vinkkasi String-sovelluksesta ja AugmenteDevin Augment-sovelluksesta, joita oli konferenssissa demottu. Augment-sovelluksen voi ladata maksutta Android- ja iOS-laitteisiin ja AugmenteDevin sivulta tulostaa markkereita eri koossa ja valita sovelluksesta ensin katsottavaksi halutun 3D-mallin ja sen jälkeen näyttää kameranäkymälle markkeria. Itse katselin juuri Eiffel-tornia työpöydälläni:

eiffel

Kuulimme myös Tuijan kokemuksia Online Educa Berlinistä viime vuoden loppupuolelta - ne löytyvät samasta tallenteesta kuin Anna-Kaisan konferenssikokemuksetkin. Virtuaalimaailmojen osalta Tuijan mieleen oli jäänyt, että yritykset ovat vetäytyneet Second Lifesta, OpenSim sen sijaan tuntuu kiinnostavalta. Anna-Kaisa marraskuun verkkotapaamisessa mainitsikin OpenSimiin liittyen, että Kitely-niminen yritys tekee OpenSimiin halutunlaisia oppimisympäristöjä, joten teknistä osaamista ei opettajalla tarvitse olla.

Seuraavaksi teimme jälleen lyhyen katsauksen wikikirjan tilanteeseen. Itse lisäilin Johdanto-lukuun ennen palaveria pari aliotsikkoa - Miksi virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä? sekä Miten virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus sijoittuvat teknologiakentällä?. Nämä otsikot on tarkoitettu motivoimaan lukijaa ja luomaan heti kirjan alussa ymmärryksen siitä, mitä ja miksi kaikkien olisi hyvä tietää virtuaalimaailmoista ja lisätystä todellisuudesta eli miksi wikikirjaamme kannattaisi lukea. Lisäksi on hyvä tarjota katsaus näiden teknologioiden historiaan. Kirjan pääluvussa Virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuus sitten tarjotaankin katsaus tulevaan. Pelillisyys ja tekstiaineistoja visuaalisemmat videot ym. varmasti ovat tulevaisuudessa näkyvässä roolissa. Johdantoluvussa eikä tuossa tulevaisuutta käsittelevässä luvussa ole vielä kovin paljon tekstiä, joten niihin saisi panostaa tai kysellä aiheisiin paneutuneita henkilöitä tarjoamaan kirjoitusapua :) Virtuaalimaailmoja ja lisättyä todellisuutta käsittelevät pääluvut näyttävät etenevän hyvin, ja niihin saadaan kyllä sisältöjä omalla porukallamme varsin hyvin. Kuten jo aikaisemmin mainittu, jossain vaiheessa kyseiset luvut pilkotaan erillisillä sivuilla oleviksi aliluvuiksi, kunhan kokonaisrakenne selkiytyy.

Sanasto-osioon kaivataan lisää termejä, yksi hyvä tapa niiden lisäämiseen voisi olla luettaa kirjaa henkilöillä, joille aihealue ei ole niin tuttu, jolloin he voisivat nostaa esiin termejä, joita on tarpeen avata sanastossa. Muutoinkin kirjan luettaminen kirjoittajajoukon ulkopuolisilla on hyvä keino laadunvarmistuksenkin näkökulmasta - varmasti kirjoitusprojektin loppusuoralla olisi hyvä siis tämäkin wikikirja luetuttaa. Avuksi kommenttien antoon voidaan jälleen toteuttaa kysely (pohja aikaisempien wikikirjojen kirjoitusprosesseista onkin valmiina ja sen saa muokattua helposti käyttöön). Odotellaan kuitenkin vielä siihen yleispalautteen osalta, kun kirja on valmiimpi.

Tästä päästäänkin sujuvasti aikatauluasiaan kirjoittamisen osalta. Katselimme kalenteria silmälläpitäen ITK 2013 -konferenssia, jonne wikikirja olisi tavoitteena saada jakoon painettuna versiona. ITK järjestetään 10.-12.4.2013, joten kirja olisi hyvä saattaa painokuntoon viimeistään 25.3. maanantaiksi. En ole vielä kysellyt tarjouksia painotaloista enkä siis tarkoista aikavaatimuksista kirjan painamiselle tiedä, mutta muistelen aikaisempien wikikirjojen osalta, että pari viikkoa on riittänyt jos tilaamme taitonkin painotalolta (tuossa on sitten kyllä pääsiäinenkin välissä, eli se saattaa hieman hidastaa...). Pyrin pyytämään tarjouksia mahdollisimman pian ja samalla sopimaan kirjan toimittamisesta painoon, niin tiedämme ihan tarkan deadlinen. Meillä ehtii olla vielä muutama yhteinen työskentelysessio ennen kirjan toimittamista painoon. Helmikuun verkotapaamisen Doodle-kysely löytyy täältä ja vastauksia ajankohdan osalta toivon viimeistään torstaina 7.1. klo 15:00 mennessä, jonka jälkeen vahvistan ajankohdan. Maaliskuussa varmasti pidetään sitten vähintäänkin se yksi verkkotapaaminen tuossa viikkojen 11-12 tienoolla, mutta helmikuun verkkotapaamisessa voisimme jutella vielä siitäkin, haluaako kirjoittajaporukka, että järjestetään puolen päivän - työpäivän mittainen tapaaminen kirjan kirjoittamisen tiimoilta Tampereella. Aikaisemmissa wikikirjaproduktioissamme olemme näin tehneet. Mikäli pitäydymme loppuun asti vain verkkotapaamisissa, voi olla että meidän on tarpeen järjestää maaliskuussa parikin tapaamista (joista toinen voi olla pelkästään kirjoittamista varten).

Toinen tunti verkkotyöskentelysessiosta käytettiin sitten itse kirjoittamiseen. Kirjoittaa voi myös omalla koneellaan offline, jos se tuntuu helpommalta tavalta kuin kirjoittaa suoraan wikikirjaan. Wikikirjaston editori ei tosiaan ole välttämättä se paras työkalu kirjoittaa pidempiä pätkiä, vaikka siihenkin tottuu. Pääasia että jokainen löytää itselleen parhaiten soveltuvan tavan :) Mitä tulee kynnykseen julkaista omaa tekstiä keskeneräisenäkin, on sitten toinen asia. Itse olen aika matalalla kynnyksellä lähtenyt kirjoittelemaan Wikikirjastoon sillä ajatuksella, että muokkaan tekstin ulkoasua myöhemmin, alkuun on tärkeämpi saada tekstimassaa vaikka tajunnanvirtatyylilläkin :) Toisaalta omalla koneella offline-moodissa kirjoitellen saattaa saada kerralla valmiimpaa. Mikäli joku meidän ydinkirjoittajaryhmän ulkopuolinen sattuisi olemaan kiinnostunut tuottamaan kirjaan sisältöä, mutta kokee Wikikirjastoon kirjoittamisen teknisesti haastavana tai haluaisi mieluummin tuottaa valmista tekstiä itse omalla koneella wikikirjaamme siirrettäväksi, otamme kirjaan sopivia tekstejä - lyhyitäkin - mielellämme vastaan myös vaikkapa sähköpostitse. Niitä voi toimittaa minulle sähköpostitse (etunimi.Kalalahti ät uta.fi).

Kirjoitusterveisin, Joanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti