maanantai 4. maaliskuuta 2013

28.2.2013 verkkopalaverin muistio

Helmikuun verkkopalaverissa saimme aluksi kuulla mielenkiintoisen alustuksen virtuaalimaailmojen opetuskäytöstä kieltenopetuksessa Julia Laittilalta (Itä-Suomen yliopisto). Virtuaalimaailmat vaikuttavat erittäin hyvin soveltuvan kieltenopetuksen oppimisympäristöiksi - Julia nosti esiin esimerkkejä siitä, miten erilaisissa aitoja ympäristöjä simuloivissa virtuaaliympäristöissä, kuten ravintoloissa ja hotelleissa, voi harjoitella niihin liittyvää kielenkäyttöä. Julia toi esiin myös juurikin tämän paikkasidonnaisuuden ja siihen liittyvän läsnäolon tunteen, joka saa aikaan myös oppimisessa tärkeitä tunnekokemuksia. Ne teistä ketkä ette olleet verkkopalaverissa mukana voitte kuunnella tallenteen alustuksesta.

Julian alustuksen jälkeen kävimme läpi kirjan kirjoittamiseen liittyviä asioita. Kävin itse läpi wikikirjan kokonaisuudessaan ja tein listauksen niistä osioista, joista puuttuu tekstit vielä kokonaan tai lähes kokonaan. Niiden valmiiksisaattamiseen tulisi kiinnittää nyt erityistä huomiota, jotta wikikirjan painetussa versiossa olisi kaikkia keskeisiä asioita käsitelty edes alustavasti. Se kannattaa muistaa, että kirjan ei tarvitse olla täysin valmis vielä nyt keväällä 2013 :) Alla sama kooste jonka kävimme läpi, ja tuossa vähän myös mainintoja siitä keneltä näissä panosta tarvitaan (tai ketkä ovat jo lupautuneet näihin vielä tyhjiin osioihin sisältöjä tuottamaan):

Johdanto-luku


Miksi virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä? -aliluku:

Tähän jokainen kirjoittaja voi lisätä omia näkemyksiään siitä, miksi heidän mielestään virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tärkeitä ja miksi / mitä jokaisen olisi hyvä niistä tietää. Eli lukijan motivointi tässä keskeinen juttu. Viimeinen virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuutta luotaava luku on hyvä linkittää tähän ajatuksellisesti.

Miten virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus sijoittuvat teknologiakentällä? -aliluku:

Tähän hieman katsausta näiden teknologioiden historiaan ja sijoittumiseen teknologiakentällä. Anna-Kaisa on työstämässä historia-osiota, itse voin kirjoitella ainakin lisätyn todellisuuden sijoittumisesta teknologiakentälle. Sen jälkeen muut saavat mielellään täydentää, erityisesti tuota virtuaalimaailmapuolta.

Virtuaali-identiteetti -aliluku:

Anna-Kaisa kirjoittelee.

Virtuaalimaailmat-luku


Eri virtuaalimaailmoja -aliluku:

Second Lifesta löytyy jo paljon tekstiä. Koulutuskeskus Salpaus / Adusal ovat toimittaneet minulle aineistoa, jonka siirrän realXtendiä koskevaan osioon, Salpaus / Adusal voivat vielä viilata sisältöä kun se saadaan wikikirjaan. Avoimen lähdekoodin virtuaalimaailmoista Yrjö voisi kirjoitella työn alla olevaan benchmarkkausraporttiin liittyen jotain, jos vain aikataulullisesti ennättää. Pitää sitten jättää tyngäksi muut virtuaalimaailmat ja pois painetusta versiosta, jos niistä ei saada tekstiä.

Virtuaalimaailmojen käytön vaatimukset -aliluku:

Tähän voisi myös olla hyvä saada täydennystä, myös realXtendin osalta. Ihan sellaista peruskäyttäjää kiinnostavaa asiaa eli mitä heillä täytyy olla jotta virtuaalimaailmojen käyttö sujuu. Myös muita kuin teknisiä vaatimuksia, eli millä mielellä kannattaa lähteä näihin tutustumaan.

Miten sisältöjen tuottaminen virtuaalimaailmoihin tapahtuu -aliluku:

Tähän olisi hyvä saada myös vaikkapa realXtendistä tekstiä, katsotaan josko Salpauksen / Adusalin dokkarista löytyisi myös tähän aineistoa, eli voin aloittaa, pyydän heitä itseään tarkistamaan ja tekemään lisäyksiä jos on tarpeen.

Virtuaalimaailmojen käyttöä ohjaavat sopimukset ja säännöt -aliluku:

Anna-Kaisa - löytyykö sinulta näihin myös (vrt. lisätyn todellisuuden osion vastaava luku) aineistoa? Vai tarvitaanko apuvoimia, Tarmon verkkoalustuksen pohjalta varmasti saisi jotakin myös tähän, Tarmoa voisi myös pyytää lyhyesti kirjoittamaan jos on tarpeen (voin kysyä).

Virtuaalimaailmojen sisältöjen laatu -aliluku:

Tähän voisi kirjoitella ainakin käyttäjälähtöisen suunnittelun ja käytettävyyden näkökulmasta - te ketkä olette virtuaalimaailmoihin perehtyneet, kirjoitatteko edes lyhyesti jotain aloitusta. Kysyn myös AVO2-hankkeen laatuosion toteuttajilta, josko heillä olisi tähän jotakin annettavaa.

Lisätty todellisuus -luku


Lisätyn todellisuuden käyttöä ohjaavat sopimukset ja säännöt -aliluku:

Anna-Kaisalta löytyy tähän aineistoa, vastaavasti kuin virtuaalimaailmojen osalta voisi Tarmon verkkoalustuksen pohjalta kirjoitella jotakin ja Tarmolta kysellä pientä panosta (kysyn itse).

Lisätyn todellisuuden sisältöjen laatu -aliluku:

Sama juttu kuin virtuaalimaailmat-pääluvun vastaavan aliluvun osalta. Me lisätyn todellisuuden parissa toimivat varmasti saamme jotakin tähän itsekin aikaan, mutta kysytään vielä AVO2-hankkeen laatuosion toteuttajilta apua.

Virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden tulevaisuus -luku


Tämä on vielä tyhjillään - tulevaisuutta luotaava luku, jossa käsitellään myös teknologioiden konvergenssia. Aducaten toimijoilta voisi vielä kysellä, alustavasti puhuttukin että heiltä saattaisi jotain löytyä tähän. Linkittyminen Johdanto-luvun alilukuun, jossa motivoidaan lukijaa kysymyksillä siitä, miksi ja mitä jokaisen tulisi tietää virtuaalimaailmoista ja lisätystä todellisuudesta.

Sanasto-luku


Tarvitsee vielä täydennystä - kuten Pauliina aikaisemmin ehdotti, aihealuetta tuntemattomia voisi pyytää lukemaan tekstiä ja pyytää heitä listaamaan asioita, jotka eivät termeinä heille avaudu.

Kirjallisuutta-luku


Olisi hyvä, jos ainakin keskeisiä ja hyviä jatkolukemislinkkejä ja -vinkkejä voisi tähän koostaa, kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikenkattavaa kirjallisuuslistaa on ehkä vähän turha toteuttaa koska vaatisi jatkuvaa ylläpitoa. Kunkin luvun yhteyteen tulee viitteet sen sivun kirjallisuusviitteisiin erikseen.

Käyn vielä läpi nämä pääluvut siten, että pilkon niitä omiksi aliluvuikseen erillisille sivuille sen mukaan, miten paljon mikäkin aliluku sisältää asiaa. Niitä voi myöhemminkin siirrellä omiksi aliluvuikseen, vaikkei vielä tässä vaiheessa niin tehtäisiin.

Case-kuvauksia sivuille, joihin on linkit kirjan pääsivulla (Tutustu kokemuksiin...) ihan alussa, voi jokainen pyydellä myös lähipiiristään, jos tiedätte, että potentiaalisia kirjoittajia löytyy kenellä on näistä kokemusta. Virtuaalimaailmoista pari case-kuvausta onkin jo kirjoitettu. Itse kirjoitan ainakin yhden lisätyn todellisuuden casen.

Kuvien osalta vielä - lisäilkää niitä kirjaan. Tapahtuu siten, että kun olette kirjautuneet Wikikirjastoon, vasemmasta navigointipalkista löytyy kohta Työkalut, ja sen alta Tallenna tiedosto -linkki. Tiedoston lisääminen on varsin yksinkertaista, haette lisättävän tiedoston omalta koneeltanne selaamalla ja annatte sille kuvaustekstin. Mahdollisimman kuvaava :) Tuolla tiedoston lisäämissivulla on myös mainittu, mitkä tiedostomuodot kelpaavat. Valitkaa lisenssiksi mieluusti CC-BY-SA, olemme AVO2-hankkeessa pyrkineet tällä lisenssillä lisensoimaan tiedostot. Tiedoston lisäämissivulla on myös ohjeet siitä, miten kuvat saa lisättyä osaksi tekstiä. Mallia voi ottaa myös aikaisemmista wikikirjoista (lähinnä etusivuilla on kuvia).

Oli puhetta myös palautteen keruusta oppaan valmistumisen loppusuoralla. Tein kyselypohjan, josta toivoisin kommentteja - kommentit voi laittaa esim. tämän blogin kommentit-osioon. Vastaavaa kyselyä olemme hyödyntäneet myös aikaisempien Viisautta-wikikirjojen tuotannossa. Hankaluutena tässä lienee se, että aikaa saada palautetta ei ole kamalan paljon, mutta toisaalta tuota kyselyä ei ehkä kannata laittaa jakeluun ennen kuin opas on melko valmis (eli ei olisi ainakaan kamalasti tyhjiä osioita kuten nyt on tilanne). Laitoin tuohon kyselyyn määräpäiväksi 22.3., jotta palautteet ehtii vielä hyödyntää, kysely kannattaisi ehkä laittaa liikkeelleä tuossa 18.3. eli viikko olisi aikaa kerätä palautetta. Laitan tästä kyselyn laittamisesta liikkkeelle vielä viestiä teille ensi viikon lopulla. Linkkiä voi siis jakaa sitten vapaasti.

Painoaikatalusta sen verran, että olen nyt käynyt läpi saadut tarjoukset ja painotalo on valittu, ja aikataulu on sellainen, että mikäli taitto tehdään omin voimin, riittää että aineisto on painossa 2.4., jos taas teetämme taiton myös painossa, aineisto tulee toimittaa 25.3. aamulla. Pyrin siihen, että taitto saataisiin tehtyä omin voimin, niin saamme näin hieman lisäaikaa, mutta ilmoittelen ensi viikon aikana miten käy. Käytännössä wikikirjan tulisi kuitenkin olla "valmis" 22.3. klo 12:00, jotta ehdin ottaa sen ulos raakamuodossa wikikirjastosta taittoa varten ja käydä läpi, jos taitto teetetään ulkopuolisella (jos taitto tehdään itse niin sitten riittänee seuraavan viikon alku, esim. 26.3. klo 12:00).

Aikataulutetaan vielä yksi verkkotapaaminen ennen kirjan valmistumista - tässä linkki Doodle-kyselyyn. Vastauksia toivon viimeistään keskiviikkona 6.3.2013. Annan vain kaksi aikavaihtoehtoa, koska valitettavasti itsellänikin on kalenterissa huonosti vapaata, toisaalta myös pitää koettaa sijoittaa tuo verkkotapaaminen sillä tavoin, että vielä ehtii sen jälkeenkin tehdä jotain ennen kuin kirjan pitäisi olla valmis, jos tarpeita ilmenee.

2 kommenttia:

  1. Tuo tekemäsi kyselypohja on ihan mainio :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Harmi vaan että ei nyt taideta painettuun versioon mennessä sitä ehtiä hyödyntää... Tuli vähän kiire! Mutta voisi tuolla vielä kerätä palautetta vaikka myöhemminkin keväällä.

    VastaaPoista